top of page

Instagram Reels VS. TikTok: wat is het verschil?

Instagram Reels en TikTok video's: ze lijken erg op elkaar maar zijn ze wel hetzelfde? Zuckerberg zag hoe de Chinese video-app TikTok aan populariteit won en stak daar een stokje voor: hij creëerde zijn eigen soort TikTok op Instagram. En zo geschiedde: Instagram Reels was een feit. Naast de gewone feed, kunnen Instagram gebruikers nu ook eindeloos scrollen op de video-feed. Net zoals ze dat doen op TikTok. Maar is het wel écht volledig hetzelfde?


TikToktrends vs. Instagramtrends


Hoewel het principe volledig hetzelfde is (je komt op een feed terecht met enkel video's met trendy muziekjes en geluidjes onder) zijn de trends die circuleren op beide apps vaak niet dezelfde. Veel trends waaien helaas niet over van TikTok tot Instagram en diegenen die dat wel doen, wel, die doen dat enkele maanden later. Instagram Reels is zelf ook zijn eigen trends die dan weer nauwelijks overwaaien naar TikTok. Je content dus klakkeloos kopiëren en plakken op de apps kan dus niet altijd een goede strategie zijn.


TikTokhumor vs. Instagram esthetica


Hetzelfde video-principe, maar een verschillende look&feel. Omdat Instagram vooral gebaseerd is op het perfecte plaatje zijn mooie, cleane beelden nog altijd wel een dingetje op Instagram Reels. Het is en blijft Instagram: een social media app die veel belang hecht aan het esthetische. TikTok daarentegen geeft daar vaak de brui aan: van rommelige vlogs tot memes: op TikTok hoeft het allemaal niet zo perfect te zijn, integendeel. Er zijn zelfs bepaalde "inside jokes" die op TikTok circuleren en ook bepaalde manieren van communiceren die eigen zijn aan TikTok. Dit betekent natuurlijk niet dat TikTok moet afgeschreven worden voor alles wat maar een tikkeltje esthetisch is. Met je Instagram Reel-content lichtjes aan te passen, kan je al sneller scoren op TikTok.


Wat kan ik het beste inzetten voor mijn merk: Instagram Reels of TikTok, of beide?


Ga je dan moeten kiezen tussen één van beiden? Niet persé. Je moet vooral je afvragen waar jouw doelpubliek belang aan hecht: iets dat enorm esthetisch is of iets waar wel een hoekje af mag zijn? Of beiden?


Je kan een strategie uitwerken voor beide platformen en zo je content verdelen onder de twee apps. Of je kan je Instagram Reels content lichtjes aanpassen aan de look&feel van TikTok.


Hulp nodig bij jouw TikTok/Instagram Reels strategie?


Video's zijn de toekomst, daar ben je van overtuigd. Maar hoe begin je daar allemaal precies aan? Studio Nonk geeft je graag advies! Samen overlopen we de mogelijkheden voor jouw merk of organisatie en bekijken we wat het beste zal werken. Van strategie, concept, tot uitwerking en planning: Studio Nonk zet jouw bedrijf graag op de TikTok-kaart!

38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page